Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.11.14
0

Tento starý recept používam už pár desaťročí. S cestom sa veľmi dobre pracuje, ako s plastelínou, čo ocenia najmä deti. Najvyšší čas zamiesiť :)


1050 g hladkej múky
450 g práškového cukru
360 g medu
6 celých vajec
3 lyžičky sódy bikarbóny
1 vanilkový cukor
                                       koreniny pomlieť:    
                                         4 lyžičky škorice
                                         2 lyžičky anízu
                                         5 zrniek nového korenia
                                         1 lyžička hrebíček
                                         1 hviezda (lyžička) badyánu
                                         kôra z citróna
Do múky pridáme preosiaty práškový cukor, sódu bikarbónu, vanilkový cukor, postrúhanú kôru a pomleté koreniny. V strede zmesi urobíme jamku, prilejeme tekutý med a 6 celých rozšľahaných vajec. Cesto dobre spracujeme, múčime steny misy a ruky, aby sa nelepilo. Odložíme do nádoby, na cesto položíme sáčok a popritláčame, aby cesto neobschlo. Potom zavrieme nádobu. Cesto musí stáť najmenej týždeň, ale aj niekoľko mesiacov. Čím dlhšie stojí, tým sa s ním lepšie pracuje. Nemusí byť v chladničke, med ho konzervuje. 
Cesto vyvaľkáme na cca 3 mm a vykrajujeme. Pečieme na papieri na 200 C, max 8 minút, ak robíte hrubšie figúrky, tak dlhšie. Ak chcete lesklé medovníky, potrite ich vajíčkom.

Biela poleva:
Na jedno bielko 20 - 40 dkg preosiateho práškového cukru + 2-3 kvapky citrónovej šťavy.

Bielko zasypete trochu cukrom, pridáte kvapky citróna a začnete šľahať. Postupne prisýpate cukor. Či je poleva akurát zistíte tak, keď zdvihnete metličky a visia na nich cencúle, ktoré nekvapkajú, ale pod váhou sa odtrhnú.
Môže sa stať, že prisýpanie cukru preženiete - nikdy nepridávajte vodu, potom by vám poleva z medovníkov odpadávala. Treba znovu pridať bielko. Ak poleva ostane, môžete si ňou vyzdobiť napr. jabĺčka.



















































0 komentárov:

Zverejnenie komentára