Zverejnenie príspevku / stránky na vybrali.sme.sk Tlač / PDF príspevku / stránky

19.2.15
0

Je čas iba ilúzia?

     Zamysleli ste sa niekedy nad otázkou, či žije človek v prítomnosti? Čo je vlastne prítomnosť? Malý bod medzi minulosťou a budúcnosťou? Sekunda, stotina, či tisícina sekundy? Keď sa pozrieme na vec z tohto pohľadu, prítomnosť ani neexistuje. 
     Čo je potom čas? Je nehmotný, pritom merateľný, úzko spojený s našim priestorom. Podobu, akým ho meriame, sme mu dali my. Ale plynie všetkým rovnako?

     Sedím v lietadle, časové pásmo na donúti pretočiť hodinky o dve hodiny späť. Ak sa už nevrátim na východzie miesto, omladnem o dve hodiny? Nie. Čo ak sa v lietadle narodia dvojičky, práve v prechode cez časové pásmo. Mladšie bude staršie? A kto bude panovník? :) Napadá ma ešte bláznivejšia predstava: ak budem behať okolo Zemského pólu, budem mladnúť ? (pozor na smer :)

     Skúmame, staviame urýchľovače, lahodí nám predstava, že RAZ čas ovládneme. Nádherné by bolo, stáť na jednom mieste a sledovať ako prúd času mení všetko navôkol... To sa zrejme nikdy nestane, inak by sme tu už dávno mali zvedavcov z budúcnosti. Že by boli všetci tak disciplinovaní a nezanechali tu žiaden dôkaz, alebo by sa nesnažili opraviť nejakú tú chybičku z minulosti?

     Čas nám ešte do rúk nepatrí, a možno ani nikdy patriť nebude.

 (*_*)


0 komentárov:

Zverejnenie komentára